Oláh Ibolya Múzeum

FŐOLDAL

KIADVÁNYOK

IBOLYA

ÚT A MEGASZTÁR VÉGÉIG

SAJÁT ÚT

MULTIMÉDIA

KREATÍV SAROK

IMPRESSZUM

LINKEKNyíregyháza, Krúdy Vígadó - 2008. május 23.
„Legyen Ön is egy láncszem értük”
Jótékonysági, zártkörű rendezvény a Kúl Alapítvány szervezésében
az állami gondozott gyermekek táboroztatásáért és idegennyelvű taníttatásáért
fellépés..A neves vendégek közül Oláh Ibolya énekes érkezik legkorábban. A gyerekekkel beszélget, tanácsokat ad. Azt mondja, boldogan vállalta el a fellépést, mert tudja jól, hogy állami gondozottként felnőni még akkor is keserves, ha valakit tehetséggel áldott meg a sors. Sőt talán úgy még nehezebb. Szomorúan állapítja meg, hogy nagyon sok jó képességű gyermek kallódik el családi háttér nélkül..”

„..A programot Dominik Erik, a bakányi gyerekotthon lakója nyitotta, majd az estét Seszták Oszkár méltatta, az alapítvány részéről pedig egy rövid filmmel igyekeztünk bemutatni munkánkat, amit Németh Bálint a kuratórium elnöke egészített ki még pár szóval. Ezután jöhettek a gyerekek, akik először táncbemutatót tartottak, majd a „Nagy feladat” című mesét adták elő. A kitűnő előadást kitűnő vacsora követte, ahol a gyerekek elvegyülve a tömegben, beszélgetéseket folytattak a megjelent cégek képviselőivel. A kellemes beszélgetéseket Oláh Ibolya előadása szakította félbe, akit négy dal után visszatapsolt a lelkes közönség.
Ekkor jött az este legspontánabb, és egyik legszebb pillanata, amikor Ibolya, Nádasdi Ferivel, a mátészalkai állami gondozott gyerekkel elénekelte a „Magyarország” című dalt, minden zenei alap nélkül..”Horvátországban nyaralni egyeseknek nem nagy dolog, másoknak a reálisan elérhető célok felső határa, egy állami gondozásban felnövő gyermeknek pedig maga az elérhetetlen mennyország. A Kelet-európai Utógondozottakért és Lakóotthonokban Lakókért (KUL) Alapítványt működtető lelkes fiatalok azonban úgy döntöttek, megmutatják, hogy az álom valóság lehet, a küzdés eredményt hoz, a társadalom felelőssége felébreszthető. Erről szólt az a jótékonysági est, amit a hét végén a nyíregyházi Krúdy Vigadóban szerveztek.

Este hat óra, a Krúdy Vigadóban alig van felnőtt, szinte csak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakóotthonokban nevelkedő gyerekeket látni. Jótékonysági estre készülnek, ahová elhozták alkotásaikat, a Nagy feladat címet viselő színdarabot – amelyben az emberi élet erkölcsi buktatói allegorikus alakok formájába jelennek meg –, mutatóba néhány on-line árverésre szánt pasztellképet, festményt, valamint egy táncprodukciót is. Izgatottan jönnek-mennek a gyerekek, ruhát próbálnak, színpadot rendeznek, no meg millió kérdéssel ostromolják Apáthy Juditot, a KUL alapítvány koordinátorát, a mai este „lelkét”. A teremben lassan gyülekeznek a segíteni tudó és akaró cégek képviselői. A Hídépítő Zrt. vezetői, üzlettársai jönnek legelőbb, aztán csatlakoznak más szabolcsi vállalkozások képviselői is. A neves vendégek közül Oláh Ibolya énekes érkezik legkorábban. A gyerekekkel beszélget, tanácsokat ad. Azt mondja, boldogan vállalta el a fellépést, mert tudja jól, hogy állami gondozottként felnőni még akkor is keserves, ha valakit tehetséggel áldott meg a sors. Sőt talán úgy még nehezebb. Szomorúan állapítja meg, hogy nagyon sok jó képességű gyermek kallódik el családi háttér nélkül.
Megérkezik közben Kammerer Zoltán, a magyar kajak-kenu sztárja és Kucsera Gábor, valamint Benkő Zoltán, a pekingi olimpia új reménységei. Kammerer arról beszél, hogy 2003 karácsonyán megvendégelte a fóti gyermekváros lakóit, azóta elkötelezett az ügy iránt. Kucsera felveti, hogy szerencsés lenne evezős nyári táborokat szervezni a szabolcsi lakóotthonosoknak, Benkő pedig bejelenti: az egyik szabolcsi nebuló idei horvátországi nyaralását ő finanszírozza.
Az alapítvány természetesen nem csak azért jött létre, hogy nyaralni küldjük a nehéz sorsú gyermekeket – mondja érdeklődésemre Apáthy Judit –, sokkal inkább azért, hogy a társadalmi integrációjukban hathatós segítséget adjon. – Úgy gondoljuk, ehhez minél több érintkezési pontra van szükség azzal a külvilággal, amiben felnővén, valódi családi háttér nélkül kell helytállniuk – hangsúlyozza. Integrációs programuk segítői családban élő fiatalok, akik kéthetente találkoznak kevésbé szerencsés társaikkal. Érték- és jellemépítő klubokat szerveznek nekik. Ezek az együttlétek nemcsak érzelmi pluszt adnak, de viselkedési és kapcsolati mintákat, élhető életstratégiát is közvetítenek. Ezek az alkalmak arra is jók, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek másképp talán ökrökre rejtve maradó képességeire, tehetségére fény derüljön. Ezt a komplex célt szolgálják a nyári tiszadobi táboraik, ahol a nyelvtanulást helyezik a középpontba, de ilyenek az idei meseíró táborhoz hasonló művészeti táboraik.
Közben Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnök és Németh Bálint alapítványi elnök köszöntő szavai után a színpadra lép a tánccsoport, majd a meseíró tábor keretében született színdarab, a Nagy feladat következik. Ebben a saját jogos haragját és agresszióját végül legyőző főhősnek útja során meg kell küzdenie a Hatalom Oroszlánjával, a Kapzsiság Farkasával és a csábító Szépség Párducával.
Igaz, a mindentudó Olmanó végig tapintatosan segít neki…

(Dombi Margit, A felébresztett felelősség, MN Magyar Nemzet, 2008.05.26., http://www.mno.hu/portal/562592)


Két hónap telt el a legutóbbi hírlevelünk óta, ahol a Szabolcs-Szatmár –Bereg megyei munkánk keretében beszámoltunk a jótékonysági vásárokról illetve a meseíró hétvégéről. A meseíró hétvége már aktív előkészítése volt a „Mindenkinek van egy története” címmel létrehozott jótékonysági estnek, ami május 23-án került megrendezésre a nyíregyházi Krúdy Vigadóban.
A programot Dominik Erik, a bakányi gyerekotthon lakója nyitotta, majd az estét Seszták Oszkár méltatta, az alapítvány részéről pedig egy rövid filmmel igyekeztünk bemutatni munkánkat, amit Németh Bálint a kuratórium elnöke egészített ki még pár szóval. Ezután jöhettek a gyerekek, akik először táncbemutatót tartottak, majd a „Nagy feladat” című mesét adták elő. A kitűnő előadást kitűnő vacsora követte, ahol a gyerekek elvegyülve a tömegben, beszélgetéseket folytattak a megjelent cégek képviselőivel.
A kellemes beszélgetéseket Oláh Ibolya előadása szakította félbe, akit négy dal után visszatapsolt a lelkes közönség.
Ekkor jött az este legspontánabb, és egyik legszebb pillanata, amikor Ibolya, Nádasdi Ferivel, a mátészalkai állami gondozott gyerekkel elénekelte a „Magyarország” című dalt, minden zenei alap nélkül.
Aznap a tiszadobi Andrássy kastélyban aludtunk a gyerekekkel, és másnap gyereknapi programot csináltunk együtt. A délelőtti tanítást, egy olimpiai akadályverseny követte, majd köszönhetően az egyik nyíregyházi vállalkozónak, a gyerekek egy órát ingyen go-kartozhattak.

(http://www.kulalapitvany.org/hirlevel)