Oláh Ibolya Múzeum

FŐOLDAL

KIADVÁNYOK

IBOLYA

ÚT A MEGASZTÁR VÉGÉIG

SAJÁT ÚT

MULTIMÉDIA

KREATÍV SAROK

IMPRESSZUM

LINKEKBp., Fővárosi Nagycirkusz - 2008. május 26.
Aida musical
VIP előadás„..
Már a 26-án tartott nyilvános főpróbán teljesen egyértelművé vált, hogy valami elképesztőt fogunk látni a másnapi premieren. A teljesen átalakított színpadkép, a kiegészítő elemek, a kibővített vetítés, és legfőképp az Ibolyán megfigyelhető ismételt fejlődés azt sejtették, csodás esténk lesz. És valóban így lett… Az egyetlen „apró” negatívumot az jelentette, hogy Ibolya az egyik jelenet végén, kifelé menet rossz helyre lépett, és elesett. Ennek következtében másnap bekötött kézzel játszotta végig a darabot, de a színvonalon ez nemhogy rontott volna, hanem az egekbe repítette…Jobbulást kívánunk neki, és reméljük, a következő egyiptomi „kirándulása” alkalmával már nem kell fájdalommal küzdenie..”2008. május 27-én, a Fővárosi Nagycirkuszban is bemutatkozott az AIDA musical. A premieren Ibolya és Szomor György alakították a két főszerepet.
Már a 26-án tartott nyilvános főpróbán teljesen egyértelművé vált, hogy valami elképesztőt fogunk látni a másnapi premieren. A teljesen átalakított színpadkép, a kiegészítő elemek, a kibővített vetítés, és legfőképp az Ibolyán megfigyelhető ismételt fejlődés azt sejtették, csodás esténk lesz. És valóban így lett… Az egyetlen „apró” negatívumot az jelentette, hogy Ibolya az egyik jelenet végén, kifelé menet rossz helyre lépett, és elesett. Ennek következtében másnap bekötött kézzel játszotta végig a darabot, de a színvonalon ez nemhogy rontott volna, hanem az egekbe repítette… És hogy miben volt más a megint teltház előtt játszott darab a megszokottól?
A legfontosabb különbség talán a színpadkép átalakítása. Mivel a cirkuszban a porond kör alakú, ehhez kellett alkalmazkodjanak, és teljes mértékben sikerült is. Minden apró helyszínt beépítettek, mindenhol zajlott valamilyen esemény, sosem kellett unatkozzanak a nézők. A játékot pedig szintén kör alakúra tervezték át, vagyis mindenhonnan ugyanolyan jól lehetett látni, ezzel sem volt probléma. Maximálisan kihasználták a porond adta lehetőségeket.
A másik különbség az új szereplők bevonása. Láthattunk egy elefántot, akinek a nevét sajnos nem tudjuk, de profi módon oldotta meg a feladatát, mely szerint Amnerist hozta be a hátán, utána térdre ereszkedett, megköszönte a tapsot, majd kiballagott. Továbbá találkozhattunk tűzzsonglőrökkel és artistákkal is, akik szintén beépültek a történetbe.
Talán ezeknek az új motívumoknak is köszönhető a hatalmas siker a darab végén, bár sok olyan ember is eljött erre az előadásra, akik még sosem látták az Aidát. Vagyis nekik minden teljesen ismeretlen volt, de egyértelműen állíthatjuk, hogy óriási sikert aratott a musical. A többszörös visszatapsolás és a hosszú percekig álló közönség hihetetlen hangulatot teremtett. A Vörösmarty Színház és a darab honlapjának hozzászólásai, és a személyes megnyilvánulások alapján szinte egyértelműen kijelenthetjük, hogy a darab eddigi egyik legnagyobb sikerét produkálta a Fővárosi Nagycirkuszban. És Ibolya szerepe ebben elengedhetetlen volt…
Jobbulást kívánunk neki, és reméljük, a következő egyiptomi „kirándulása” alkalmával már nem kell fájdalommal küzdenie...

(Lazac-Luca, OIRO, 2008.06.05.)


Naaaaaaaa én megnézhettem már ma is (vagyis tegnap a főpróbát, a Cirkuszban). Aki nem akar megtudni róla semmit, az most ne olvassa tovább ezt az üzenetet!
Nem akarok túl sokat mondani, mert akkor oda a meglepetés. Vázlatosan: elefánt volt, nem tudom, hogy Jumbó, Dumbó és Mambó közül melyik, (lehet, hogy váltott a szereposztás náluk is? :) ), mert csak egy, és csak kicsi ideig, Ibolya is volt, és szépen énekelt :), volt még egy törpeartista, és tűzzsonglőrök, volt díszlet is, bár nem a régi, volt vetítés, és asztalemelés, de nem volt 2 szép fényes csillag a végén, nem volt víz, viszont volt sok lépcső, volt Fáraó is, no meg Zoser, de ezek nem a „mi” szereposztásunkból, és volt evezés is, meg múzeum, de máshogy. Most hirtelen csak ennyi jutott eszembe leltárszerűen. Ha meg az érzésekre vagytok kíváncsiak, akkor azok olyasmik, hogy az elején féltem, hogy majd a végén nem lesz katarzis, és lúdbőr, de mégiscsak összejött a végére. A hangosítással volt néha kicsi probléma, de reméljük ezt holnapra megoldják, a zenekar pedig nagyon vicces helyen van. A porond elég nagy, egy színpadhoz képest, szerintem néha nem sikerült azt betölteni, de az Aida, vagy a Núbia dalnál nagyon jó volt nézni nagytotálban az egészet (leghátsó sorban ültem, vagyis legmagasabban). És nem akarom elvenni senkinek a kedvét, de ez olyan showszerű volt, a színház meg mégiscsak színház. És igen, a végére lett meghatódás, és katarzis is, és volt ráadás, és vonulgatás, és örültem, hogy ott lehettem.
Ha pedig esetleg valaki nem érti a vázlatszerű utalásaimat, akkor az sürgősen nézze meg valamikor az Aidát, mert szerintem még nem látta (elégszer).
jaaa és az "ingyenközönség" a végén nagyon lelkesen tapsolt :D

(Katt, OIRO fórum,
2008-05-27 01:33)


Köszi a részletes beszámolót. Bennem azért maradtak kérdések, melyekre nem szeretnék estig várni.
1. Szerinted, aki még nem látta a musicalt, arra milyen benyomást tesz?
2. A hangosítási probléma alatt mit értesz? Halk volt végig? Vagy néha berecseget, mint a Symában? Az akusztika milyen?
3. Vannak olyan jelenetek, táncok, amik kimaradtak a színházi változathoz képest? Vagy hosszabb az előadás ideje?
4. Maradt a 2 felvonás, egy szünettel, vagy egyben megy le az egész? Hánykor lett vége?
5. Meg, még ha valami eszedbe jut, ne fogd vissza magad, kérlek.
Két barátomat is elcsaltam, akik most fogják először látni, ezért is érdekel.

(Béla, OIRO fórum, 2008-05-27 06:30)


1. Szerintem mindenképp tetszeni fog annak is aki nem látta, hiszen nincs összehasonlítási alapja, ezért nem lehet hiányérzete sem. Inkább egy showra hasonlít, kihasználva a cirkuszi porond előnyeit, de ez tényleg jól meg van csinálva, csak nekem személy szerint a színház-érzés jobban hozzátartozik az Aidához, mint a show.
2. Néha, sőt elég gyakran berecsegett,zúgott. Elég hangos volt, azzal nem volt baj, de szerintem túl nagy a tér, és ezért nincs olyan hatása a zenének, mint Székesfehérváron.
3.A jelenetek, táncok mind megvannak. Szerintem a koreográfia se nagyon változott, de néhány jelenet, főleg a prózai részeknél teljesen át lett szerkesztve a körporond és a díszlet miatt.
4. Maradt a 2 felvonás, egy szünet, és kb negyed 11ig tart. Nekünk kicsit elúzódott, mert később kezdték egy negyed órával.
5.Most többet nagyon nem tudok mondani.
Tényleg jó, és biztos nagy élmény lesz mindenkinek, de biztos, hogy nem az elefánt miatt, az nekem kicsit csalódás volt. És lehet, hogy majd közelebb ülve teljesen más élmény lesz, mert én a lehető legmesszebbről néztem. Bár jól lehetett mindent látni onnan, de az érzelmek nekem nem annyira jöttek így át. Majd ma meglátjuk.

(Katt, OIRO fórum,
2008-05-27 08:50)


Tegnap is telt ház volt?

(Béla, OIRO fórum, 2008-05-27 09:27)


kb igen, csak a 2 legszélén volt pár csík üres . Közvetlenül a bejáratnál(ahol a cirkuszosok szoktak bejönni), vagyis a porondüléseknél nem lehet ülni, mert be van építve díszlettel. Én amúgy cirkuszba rendszeresen szoktam járni, és szerintem azokhoz az előadásokhoz képest sokkal jobban lehet látni az Aidában. Csak néha fordul elő, hogy a színész pont háttal van neked, a cirkuszi bűvésznek meg ha rossz helyen ülsz, lehet hogy csak a hátát látod végig.Az tetszik, hogy nem csak a legdrágább helyeknek játszanak, hanem szinte mindenkire gondolnak. De mondom, ez lehet, hogy csak azért van, mert a legolcsóbb helyeken (porondülés)nem lehet ülni.

(Katt,
OIRO fórum, 2008-05-27 09:38)


Mondtam már, hogy minden egyes Aida-előadás után rádöbbenek arra, hogy milyen eszméletlenül-iszonyatosan jól áll Ibolyának a fehér szín??? :) :P

(Lazac-Luca,
OIRO fórum, 2008-05-27 10:58)


Köszönjük szépen a felejthetetlen élményt. Szeretettel gratulálunk mindenki munkájához.
A családom 15 éves tagjától az 51 évesig egyformán nagy tetszést váltott ki az egész előadás.
Ez az elismerés, csak egy a sokból, de szívből kívánok még rengeteg ilyen beírást, hisz az anyagiak mellett, ez az igazi "fizetség", úgy gondolom, amikor a közönség is értékeli, tiszteli, élvezi, és megköszöni az előadás minden résztvevőjének a munkáját.
A legjobbakat kívánom magam, és a családom nevében:

(
Kurbucz Zsuzsanna, aida.hu fórum, 2008.05.27. 08:40)