Oláh Ibolya Múzeum

FŐOLDAL

KIADVÁNYOK

IBOLYA

ÚT A MEGASZTÁR VÉGÉIG

SAJÁT ÚT

MULTIMÉDIA

KREATÍV SAROK

IMPRESSZUM

LINKEKMegasztár 2. helyzés - 2004. április 3.
A végső nagy döntő (Ibolya kontra TVera)

Készülök a döntőre. Hatalmasat szeretnék Nektek énekelni. Felszabadultan, lazán, úgy, ahogyan még soha. Remélem sikerülni fog. Nektek énekelek, dalaimmal szeretném megköszönni, hogy mellettem voltatok, magasra emeltetek. Akkor is kitartottatok mellettem, mikor padlón voltam. Legyen ünnep, ez a szombat. Egy olyan ünnep, ahol én ünneplem azokat, kik megértenek, szeretnek ilyennek, amilyen vagyok. Ünneplem azokat, kik sokat segítettek, és ünneplem Magyarországot, mely befogadott, s lett az én hazám is.
Szeretlek Magyarország!”Nagyon szépen köszönöm, hogy végig kitartottatok mellettem, s továbbra is velem vagytok. Köszönöm szépen az ajándékot is, mely most Tiszadobon van. Mielőtt hazakűldtem őket Anyácskáékkal, Laci megmutatta, hogy mi van benne. Nagyon aranyosak vagytok. Köszönöm, köszönöm.
Hát, kedveskéim, én azt hittem, ha vége a megasztárnak, pihenhetek. Ezzel szemben teljesen hulla vagyok. Egész nap rohangálunk Verával a rádióba, tévébe, fotózásra, meg amit még be tudnak zsúfolni egy napba. Pedig már úgy szeretném, ha lenne egy kis csönd.

(Ibolya, 2004-04-07 21:24:40)


Szombat este óta jár az agyam azon, hogy miért kell mindent bemocskolni, tönkretenni?
Én ott voltam a Megasztár döntőjén. Furcsa volt. Internetről sikerült jegyet szereznem, fél 6 körül már ott voltam a Millenárison, és 6-kor elsők között léptem be a döntő helyszínére. Aki TVera feliratú táblával, lepedővel, csillaggal, egyszóval transzparenssel érkezett, az érdekesmód lent is helyet (jelzem: ülőhelyet!) foglalhatott a színpad körül, így óriási élményt nyújtott számára a műsor, hiszen látta, és hallotta, nomeg talán az sem utolsó szempont, hogy karnyújtásnyira volt a kedvencétől. Ibolya „családja” és rajongótábora csak a karzaton állhatott, onnan szoríthatott, drukkolhatott Ibolykának, remélvén, hogy végre sikerül megvalósítania az álmait. Ibolyka énekelt először. Az első szám után elcsuklott a hangja, nem tudta hová tenni Magában azt, hogy miért kell még most is kibabrálni Vele? Még most, az utolsó pillanatban is? Az érte szurkolók hangja nem igazán jutott, de nem is igen juthatott el Hozzá, a stáb mögül. Tudniillik óriási távolság volt közte és köztünk, hiába üvöltöttünk liluló fejjel, képtelenség volt, hogy meghallja a körülötte zsibongó Vera szurkolóktól… A sok „vörös csillagos” csak nézte a lányt, hátradőlt a székében, tartotta a Vera feliratú tábláját, és ügyet sem vetett arra, hogy az adott pillanatban egy édes kis teremtés talán Nekik is próbál énekelni, talán Őket is meg szeretné érinteni. Nem mintha most már fontos lenne, de Ibolyának miért nem indult el a súgógép? És miért kellett úgy összevágni a műsort, hogy az otthonülőknek ismét szemet szúrjon Ibolya izgágasága, neveletlensége? Természetesen szó sem volt illetlenségről, teljes joggal volt dühös, hiszen ismét több akadállyal kellett megbirkóznia, mint a társának. Csak erről megint nem tud a nagyérdemű…
Mindezek után már csak azt furcsállom, hogy az utolsó 10 percben hogy mehetett el ennyire Vera? A rajongói többsége az utolsó pillanatokban kapott észbe, hogy „Jé, ez a Vera! Hű, szavazok rá gyorsan!”, és az Ibolyát kedvelők pedig jókat nyújtóztak a Tv előtt, mert 100%-ig biztosak voltak a győzelmében? Hát, kétlem. Bevallom, eddig is Ibolyát szerettem, és ez ezentúl sem lesz másként, de ha Vera lett volna jobb, én elismerném. Elfogult vagyok, de nem szemellenzős.
Sokat gondolkoztam, és arra jutottam, hogy nem a roma – nem roma kérdés volt a döntő, sokkalinkább a pénz. Úgy éreztem volna fairnek, ha a zsűri döntött volna, hiszen ennek nagyobb tétje volt, mint az eddigi döntőknek. Bár azt sem értem, hogy ha Soma már szerdán azt nyilatkozta, hogy Vera fog győzni, akkor ezt a véleményét miért nem tartotta fent a verseny végén, szavazáskor? És ez a vélemény (a szavazás állásához hasonlóan) miért pont az utolsó pillanatban változott meg ilyen gyökeresen?
Az is furcsa, hogy Vera 100 sms-t küldött el Magára. Nem vagyok biztos benne, hogy ez teljesen így volt, de ha mégis, akkor ez módfelett csúnya dolog volt részéről. Én sportszerűségből, tiszteletből, pusztán emberiségből az „ellenfelemre” voksoltam volna...
Az érthető, hogy Vera szülei miért kampányoltak… Mondhatni teljesen normális. Bár tény, hogy egy állami gondozott sohasem veheti fel a versenyt egy teljes családdal, és mielőtt egy ilyenszinten megszervezett kampányolásba belekezdenék, mérlegelném azt is, hogy mennyire taposok bele a lányom ellenfelének (ebben az esetben talán barátjának is) a lelkébe? Nem csak azt kellett volna szem előtt tartaniuk, hogy milyen áron vehetik meg a sikert gyermeküknek…
Én láttam a Tiszadobról érkezett gyerekeket és nevelőiket, Nekik több volt Ibolya, mint a döntő egyik résztvevője. Mindenki felnézett Rá, hisz Neki talán sikerül kitörnie abból, amiből nekik még nem sikerült. Egyfajta reménysugár volt számukra Ibolyka, aki már nem először áll ki az ország elé, hogy egyre több, és több emberhez eljuttathassa az érzéseit, a zenéjét. Végignéztem, ahogy az árvák szinte az összes pénzüket eltelefonálták, elsmsezték Ibolykára, ez persze elenyésző volt Tóth család vagyonához képest. Ők hitelt nem tudnak felvenni, hiszen mire vették volna fel a jelzálogot? A párnájuk alatt féltve őrzött kis szívecskére, vagy egy Ibolya autogramra, netán egy kis cetlire, amit megőriztek a családjuktól, vagy egy éltető elemükre, a szeretetre? Számukra ezek az értékek léteznek… Mivel manapság ez eltörpül a pénz jelentősége mellett, így győzött Vera. Én láttam összeomlani ezeket az embereket. Meghalt bennük a remény!
Többek között azt sem értem, hogy Vera múltjával miért nem foglalkozott a sajtó? Miért azt bántották, akit nem védett senki? Miért nem óvták a Megasztár szervezői Ibolyát? Azt hiszem így vájkálni más magánéletében, a lehető leggusztustalanabb dolog, amit el lehet képzelni. Tudom, hogy mostanság a bulvár mindenre képes, a hír, az olvasottság érdekében, de ez aztán személyiségi jogokat sért.
És végezetül gondoljunk csak bele annak a helyzetébe, aki csak az újságokból értesül a Megasztárokról? Aki a Tv-ből annyit látott, hogy Ibolya hirtelen haragjában fogta Magát, és nekiesett egy vasajtónak, minek hatására ripityára törte a kezét. Hát, a leírtak után szerintem nem nehéz elképzelni azt, hogy milyen megaláztatások érhették ezt a végtelenségig emberi, tiszta, őszinte lelkű embert, hogy ilyenre vetemedett.

Én még ma is Ibolyának drukkolok, akinek saját stílusa van, akinek nem kell utánozni senkit, hogy elfogadtassa Magát! Aki egyedi, és mégis elbűvölő, magával ragadó! Kis pimasz lány, akinek bár van, hogy nyers a stílusa, de ilyenkor is csak egy csintalan kislányt látni Benne, akit legszívesebben megölelne az ember, és sosem engedne el. Rettenetesen megszerettette Magát velem, és ha tehetném, megtennék érte bármit, amit csak lehet. Ezt is azért írtam, hogy elgondolkozzunk azon, mi is volt ezen a híres döntőn…
Csak ennyit akartam, köszönöm, hogy végigolvastál!

(szirszar, KM blog, 2004-04-06 21:53:58)


A KULISSZÁK MÖGÖTT:
Beszámoló a megasztár utolsó mindent eldöntő döntőjéről:

Hát igen, már régóta elhatároztam, hogy meg fogom írni ezt a beszámolót azoknak, akik nem mehettek ki egyetlen döntőre sem, vagy pont erre nem. Mert én ott voltam. Már nem mindenre emlékszem pontosan, de megpróbálok jól visszaemlékezni.
Tehát, 7 órára kellett érkezni, ez rajta volt a meghívón. A bejáratnál állt Anyácska, egy 2cm vastagságú jegytömböt szorongatva. Ezeket osztogatta szét a gyerekek között. Én a színpad jobb oldalán foglaltam helyet 7 óra körül, ám a nézőtér fele még üres volt. Egy óra múlva már nagyjából az egész nézőtér tele volt, ám egyre csak jöttek a nézők, és már nem maradt szabad hely. Így hát sokan kinnt rekedtek, vagy felmentek az emeletre ami már szintén tele volt.
5 perccel a kezdés előtt még nagyon sokan nem foglaltak helyet, vagy a lépcsőn álltak, és legalább 10szer bemondták hogy foglaljunk helyet, és lássatok csodát! A műsor kezdetére valahogy egész szépen helyrepofozódott a nézőtér. Ha jól emlékszem a csillagdallal és a díj átadással kezdtek a megasztárok. Aztán jött Ibolya első dala a Worldturn. Ibolya nagyon idegesnek látszott, meg is kérdezték tőle, hogy miért, és azt válaszolta, hogy sajnálja, hogy vége van ennek az egésznek. Persze, ez is benne lehet a pakliban, de az is nagyon rátett, hogy a színpad mellé nem engedtek be Ibolya szúrkolókat, mert valami baj volt a jegyeikkel. Ők már csak az emeletre juthattak fel. Gondoljatok bele, milyen szar lehetett Ibolyának, hogy a színpadra menet csak Verás szúkolókat lát. Persze később ő is észrevette, hogy az ő szúrkolói fentről üvöltenek neki.
Tehát, eljött az első szünet. A szünetben 2 jóember, (akiknek nem tudom pontosan a nevüket) szórakoztatta a népet, mindenféle „üvöltéspróbákat” tartva.
És így jött egymás után szünet, adás, szünet adás.....
De azt is hozzá kell tennem, hogy a szünetekben senki nem maradt a helyén. Mindenki felállt, császkált, és adás előtt 2 perccel kezdtek ordibálni a rendezők, hogy mindenki foglaljon helyet, persze ekkor azok is betódultak, akiknek nem jutott hely, és beálltak az alsó sorban ülő emberek elé, vagyis elém is, de ha én felállok, akkor már a mögöttem lévő is, meg az amögött levő, szóval a végére már mindenki állt volna, így én inkább megpróbáltam egy mindig úgy helyezkedni, hogy lássak.
Tehát őszintén szólva sokkal jobb Tvből nézni, ráadásul élőben a basszus teljesen elnyomta az énekes hangját.
Én nagyon meglepődtem Vera győzelmén. Szinte biztos voltam benne, hogy Ibolya nyer. De sajnos(?) nem így lett.
A műsor végén a Millenáris udvarában az Ibolya rajongók torkuk szakattából üvöltötték: Akárhogy is fáj, Ibolya a sztár! Akárhogy is fáj, Ibolya a sztár! Akárhogy is fáj, Ibolya a sztár! Akárhogy is fáj, Ibolya a sztár! Akárhogy is fáj, Ibolya a sztár!
Persze nagyon nagy élmény volt ez nekem.

(SKata, IbolykaFUNBLOG, 2004-05-17 15:45:14)


Azért volt ideges, mert leállt a súgógép a 10. másodperc után. Kata azt írta azért volt ideges az első számnál mert nem látta a rajongóit. Biztos hogy ez is benne volt a pakliban, de nem emiatt kapta fel a vízet, hanem azért, mert mint írtam, leállt a súgógép. Azért is intett oda... hogy menjen már feljebb a szöveg...

(Anikó, IbolykaFUNBLOG, 2004-05-18 11:45:25)