Oláh Ibolya Múzeum

FŐOLDAL

KIADVÁNYOK

IBOLYA

ÚT A MEGASZTÁR VÉGÉIG

SAJÁT ÚT

MULTIMÉDIA

KREATÍV SAROK

IMPRESSZUM

LINKEKMegasztár 6. döntő - 2004. február 28.
„Family portrait” (mai zene)
„The tide is high” (mai zene, közös dal)


..Fény és árnyék van a hangodban, minden benne van, komolyan. Énekeltél, egy családról énekeltél és komolyan a haláltól kezdve a születésig minden belesűrűsödött abba amit te itt produkáltál, elképesztő volt, fantasztikus, csodálatos..”


Kisfilm:

Akikkel együtt nőttem fel azok tudják igazán, hogy én nem szoktam ilyen téren levezetni a feszültségemet, hogy beleverek az xy-ba . Anyácskának is hihetetlen volt, érthetetlen volt, ő se értette, hogy mi válthatta ki belőlem ezt a hatalmas nagy indulatot, düht, hogy ilyenre vetemedtem. Tovább kell lépni, azt el kell felejteni és jön egy következő feladat, amit meg kell oldani. Pinktől a Family Portrait-ot fogom előadni, egy gyerekről szól.. tehát egy egész családról... tehát kezd széthullani a család.. gyakorlatilag a gyerek magát okolja, amiért a két apa.. vagyis az apa és az anya veszekszik, tehát mintegy inkább egy ilyen vallomás a két szülő felől. Érzelmileg nagyon-nagyon dús. Azért nekem való, mert mert mikor még kisebb voltam én is eleinte vágytam valamire és később rájöttem, hogy... egyébként nem szoktam ilyen dolgokról beszélni, úgy igyekszem magamba fojtani... hát vágytam a szeretetre, vágytam egy egész családra. Namost ez a kislány is vágy egy teljes családra.
(Ibolya)


Zsűri értékelés:

Bravo Ibolya megcsináltad, jó volt! Na hát ezért volt érdemes, hallod ezt a tapsot?! Ezért érdemes volt keményen dolgoznod! Mert hogy Ibolya nagyon-nagyon készült a mai fellépésre!!
(Tilla)

Én személyesen is jól érzem magam, azért mert el tudom mondani azt neked, amit adott esetben két adáson keresztül mindig elmondtam és hogy megbocsátjhatatlan bűnöket követsz el, azokat most mind megbocsájtottam ezennel. Ez a dal nemcsak hogy jól állt, hanem jobban állt neked, mint annak a Pinknek, akinek valószínűleg volt családja. Nagyon fontos az, hogy a közvélemény folyamatosan foglalkozik valószínűleg azzal, hogy neked milyen problémát jelent, vagy hogy neked milyen problémát nem jelent az hogy te itt vagy ezen a színpadon és hogyan tudod feldolgozni azt, hogy ilyen magasra jutottál ilyen gyorsan, én azt gondolom, hogy ne törődj semmivel, kapaszkodj, ide való vagy, tessék dolgozni ezen és ilyen minőségben dalokat progukálni. Gratulálok!
(Pierrot)

Én azt tudom mondani, hogy ez nagyon-nagyon állat volt, tehát ez nagyon-nagyon jó volt. A pop-rock az iszonyatosan jól áll neked és egyetlen nagyon fontos dolog, hogy amit egyedül nálad vettem most észre, mert valahogy mindenkinél ez a ritmus dolog nehezen ment most a mai napon, mindenki sietett vagy valami. Benned él a ritmus, de olyan szinten, hogy az hihetetlen, tehát úgy lüktetett minden egyes mozdulatod, minden egyes hang, amit így kiadtál a szádon, hogy így szinte megélted minden egyes pillanatát, hihetetlen volt, nagyon jó volt!
(Pély Barna)

Nagyon magas szintű művészi produkciót láttunk. Érzelmileg nekem magasan te hoztad a legeslegeslegtöbbet, amit ma este kaphattam. Jobb vagy mint az eredeti, sokkal töltöttebb, minden hangod igaz, egyedül a szemedet, azt a gyönyörű szemedet - nagyon szép arcod van, elképesztően jól áll a smink, olyan vagy, mint egy latinamerikai szépség, - a szemedet mutattad volna, nyugodtan add át többet a tekintetedet, mert azzal sok embernek adsz, és hogy a fájdalom egy nagyon jó tőke, amit lehet transzformálni, majd erről négyszemközt többet.
(Soma)

Valamikor a hét közben egy interjúban kérdeztek engem rólad, és én azt mondtam, hogy biztos vagyok benne, hogy az Oláh Ibolya fölkel, megrázza magát és jobb lesz mint valaha és én ezt tulajdonképpen azért mondtam, mert valamit mondanom kellett és én így gondoltam és nem is voltam benne biztos, hogy majd te engem igazolni fogsz, te nem is tudtad, hogy én ezt mondtam, és nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy te ezt csináltad, de nem magam miatt, hanem temiattad.
(Presser Gábor)

Nem is neked mondom, hanem a szakmának, hogy csinálják utánad, télleg csinálják utánad, amit te tudsz, jöjjenek ide, énekeljék le, ez az egyik. A másik, hogy fény és árnyék van a hangodban, minden benne van, komolyan. Énekeltél, egy családról énekeltél és komolyan a haláltól kezdve a születésig minden belesűrűsödött abba amit te itt produkáltál, elképesztő volt, fantasztikus, csodálatos..
(Bakáts Tibor Settenkedő)

Na akkor Ibolya szent a béke önmagadban?
(Tilla)

Abban a percben nem, de mostmár igen. :)
(Ibolya)

Szereted te hogyha nagy erők mozognak benned, minden értelemben! :)
(Tilla)

Igen, nagyon szertem az érzéseket, tehát.. az jó ha van az embernek.
(Ibolya)

Visszatérve Somához említette hogy végig be volt csukva a szemed, van ennek valami oka Ibolya? Akarattal volt csukva a szemed?
(Görög Zita)

Ezt akarattal, mert sikerült időben lefordíttatni a dalt és mikor énekeltem angolul, akkor mikor lehunytam a szemem, akkor alatta volt a jelentése, és úgy gondoltam, hogy ez nagyon mély ez a dal ahhoz, hogy... így...na.. igen..
(Ibolya)

Jól láttad Ibolya, jól láttad! Köszönjük szépen Oláh Ibolyának.
(Ibolya)


Ibolya a döntő után:

Úgy érzem sikerűlt a Pink dalt jól elénekelni és ebben Ti is megerősítettetek a hozzászólásaitokban.
Leslie távozott, de tudom, gyakran találkozunk még. Jó fej, jó barát, nagyon kedvelem. Tapasztalt, sokat látott zenész, nem féltem.

(Ibolya, 2004-03-01 15:10:28)


Family Portrait

...Azonnal ki is jelentem: ez a felvétel is jobb az eredeti verziónál - minden szempontból. Természetesen itt kellett tenni olyan konverziókat, hogy az eredeti anyag CD-minőségű, ez meg olyan, ahogyan az Isten megadta a bekiabálásokkal, környezeti zajokkal együtt. Ez a dal pedig a Family Portrait, amit velem együtt sokan nagyon szeretnek Ibolyától, sőt Ő is szívesen énekli azt.
Hát akkor lássuk a ”medvét”!
Annak a ”medvének” a videó változatáról van szó konkrétan, melyet Ibolya a hetedik döntő során énekelt. Bizony, bizony, a Family Portrait című kitűnő dalról van még mindig szó. A meghallgatás profi HI-FI berendezésen történt.
Ibolya mindjárt az első hangokkal egyértelművé teszi, hogy itt bizony a szokványostól eltérő előadásban lesz részünk. Szüksége is van rá, hiszen a kissé balul sikerült ominózus döntő után vagyunk. Mindenképpen meg kell mutatnia, hogyan is énekel a valódi Oláh Ibolya. Meg kell mutatnia, hogy az előző döntőben történtek ellenére érdemes közönsége bizalmára, akik szavazataikkal nem pártoltak el Tőle.
Alig kezd el énekelni, máris Magához vonzza a figyelmet. Nem csak a bekötött kezével! A zenekart, illetve a kíséretet zárójelben annyiban illik megdicsérni, hogy az előadóval végig normális egyensúlyban marad a hangerő és a dinamika is. Nem harsogja túl az énekes hangját, sőt Ibolya énekét mindvégig ízléses távolságból finoman követi.
Nagyon illenek a számhoz Ibolya jellegzetes „sz” és „c” hangjai, amit nem lehet egy szóval megfogalmazni, hogy miért különlegesek és egyben kellemesek is számunkra. Na és azok a csak Rá jellemző nyögésszerű hangok meg kissé felkavarják a hallgató nyugalmát, különösen, ha férfi az istenadta. Egyszerűen elbolondít, elringat bennünket: szinte isszuk a hangját.
Látszik, hogy kétségkívül nagy beleéléssel énekel. Élvezi és az utolsó cseppig kifacsarja a helyzetet. Környezetével szinte csak a fülével tartja a kapcsolatot, de azzal nagyon. Szemeit többnyire behunyva énekel. Enyhe önkívületi állapotban van, mintha szerelmének énekelne. Kezeiben iránytűként finoman tartja, simogatja a mikrofonállványt. Belső metronómjával mesterien követi az ütemet. Finoman, hangsúlyosan és dinamikusan énekel, vibrál, elbűvöl. Nagyon illik egyéniségéhez ez a dal.
Öltözete jó ízlésre vall, jól kiválasztott, illik Hozzá és a dalhoz is. Haját elegánssá és a dalhoz hangolttá teszi az a néhány bodor, amit korábban, de azóta sem viselt. Olyan, mint egy titokzatos, elegáns, finom francia hölgy.
A dal végén a közönség sajnos nem várja ki a hatásszünetet: azonnal tapsviharban tör ki. Ez Ibolyát kissé megzavarja, mert nehezen tud visszajönni a dalból, mint aki csak most ébredezik. Alig kap levegőt, úgy kiénekelte a szentem Magát.
A dal összhatására az igényes és a profi előadásmód a leginkább kifejező. Kedves hajszálhasogatók, véletlenül egyszer sem lehet így énekelni! Ezzel az énekléssel Ibolya maradandót alkotott, bizony nehezen lesz felejthető! Megint megmutatta nekünk ez a lány és mi oly boldogan voltunk ennek szemtanúi.
Nyugodtan elkönyvelhetjük, az eredeti dalt előadásmódban és hangzásban is felülmúlta.
Nem véletlen, hogy ezt a számot a döntő óta már sokszor elénekelte, de számomra - valamennyi közül - ez az előadása marad a legemlékezetesebb. Majd a CD-jén, DVD-jén lesz ez még egy picit jobb is! Hiába, a jól eltalált smink, az ízléses kosztüm (nem biztos, hogy az!), a gyönyörű frizura és a lebilincselő egyéniség - a csodálatos hang mellett - megtette hatását. Kár, hogy szép, üzenő szemeit csak néha-néha engedte látnunk, de cserébe a lelkét most leplezetlenül elénk, a színpadra tette.
Gratulálok Ibolya, meghatóan csodálatos voltál, legyél még sokszor és máskor is az!...

(Bölcs, régi OIRO fórum & Ibolya blogja, 2004.05.31.)