Oláh Ibolya Múzeum

FŐOLDAL

KIADVÁNYOK

IBOLYA

ÚT A MEGASZTÁR VÉGÉIG

SAJÁT ÚT

MULTIMÉDIA

KREATÍV SAROK

IMPRESSZUM

LINKEKMegasztár válogatás - 2003 nyara
„Nem tudod elvenni a kedvem”
„Mercedes Benz”


Ez hiteles volt. Neked aztán tényleg nem lehet elvenni a kedved, és tényleg szól a zene benned. Nekem ez lejött.”


Nem tudod elvenni a kedvem...Ezt a dalt énekelte Ibolya a Mega válogatáson még 2003-ban, ezzel jutott be az elődöntőbe. Mióta megjelent első lemeze és elkezdett zenekarával koncertezni, egyre sűrűbben csendül fel a koncerteken is ez a remek dal. Eredetileg Keresztes Ildikó száma, aki Ibolya kedvenc magyar előadója. Úgy érzem nem véletlenül, mivel eléggé hasonló stílusúak és szerintem sok közös vonásuk is van.
A dalszövegen kívül az alábbiakban olvashattok még Keresztes Ildiről egy rövid életrajzot, valamint egy kis leírást, amit egy újságban találtam. Ebben a leírásban sok olyan dolog van, ami akár Ibolyáról is szólhatna... Érdemes elolvasni!


NEM TUDOD ELVENNI A KEDVEM

Kicsi a sors, de erős, kicsi a pohár, hát kell hogy újra tölts
Kicsi a Föld és kicsi az Ég, kicsi vagy te is, ja és kicsi vagyok én.

De az asztal alatt két perccel, a hajnal jön ki ránk tercel
Csak felpofoz az utcára, s mi ordítunk a világba, hogy:

Aki lent volt, lehet fenn, mert ha zene szól itt benn
Nem tudod elvenni a kedvem!
Ami szép volt, lehet még szebb, mert ha zene szól itt benn
Nem tudod elvenni a kedvem,
Nem tudod elvenni a kedvem!


Kevés az éjszaka, nem elég, kevés a hajnal, ha fényt kap a vágy s elég
Kevés a mámor, kevés a vér, kevés az idő, ja és kevés a tér.

Az élet itt a halállal játszik, ma kísért, holnap majd szólózik
Felpofoz az utcára, s mi ordítunk a világba, hogy:

Aki lent volt, lehet fenn, mert ha zene szól itt benn
Nem tudod elvenni a kedvem!
Ami szép volt, lehet még szebb, mert ha zene szól itt benn
Nem tudod elvenni a kedvem,
Nem tudod elvenni a kedvem!


Rázd a csípőd, rázd a cuccot, rázd a rongyot, ébredj fel
Lángol a város, lángol az utca, lángol a hajnal, kelj hát fel
Rázd a csípőd, rázd a cuccot, rázd a rongyot, ébredj fel
Ha a zene szól, ez a veszett rock & roll!

De az asztal alatt két perccel, a hajnal jön ki ránk tercel
Csak felpofoz az utcára, s mi ordítottunk, s ordítunk a világba:

Nem tudod elvenni a kedvem
Oh nem nem nem nem nem...
Nem tudod elvenni a kedvem
Hidd el Édes
Oh nem!


Zsűri értékelés:

Ez hiteles volt. Neked aztán tényleg nem lehet elvenni a kedved, és tényleg szól a zene benned. Nekem ez lejött.
(Pély Barna)


Keresztes Ildikó
(énekesnő, musical-színésznő)

Rövid életrajz:

1965. augusztus 8.-án született Marosvásárhelyen. Gyerekként Marosvásárhelyen zongorázni, énekelni, táncolni, rajzolni tanult, de szertornázott, balettezett, ritmikus sportgimnasztikázott is. A Testnevelési Főiskolát már Budapesten végezte el.
1985.-ben elvégezte az Országos Zenei Központ kétéves képzését, ahol előadóművészi képesítést kapott.
1987.-től egy évig az Ungár együttessel turnézott a skandináv országokban.
1988.-tól egy évig a Rózsaszín Bombázók együttes énekesnője volt. Fesztiválokat nyertek meg, közte az Interpop Fesztivált.
Ezt követően a Kormorán együttes tagja lett. Majd a Keresztanya zenekar következett.
1999. elején megjelent első szólólemeze NEM TUDOD ELVENNI A KEDVEM címmel.
2000. márciusában eMeRTon-díjjal tűntették ki, mint a tavalyi esztendő legjobb énekesnője.
2000. június 3.-án a Budai Parkszínpadon volt egy fantasztikus koncertje.
2001. őszén jelent meg a MAGAM FEJE UTÁN…(NEKEM MÁS KELL) címet viselő albuma.
Az első kislemez a Nekem más kell címet viseli.

A közelmúltban közös dallal jelentkezett Balázs Fecóval, illetve Erox Martinivel.
Balázs Fecó legújabb albumán hallható a Csönd éve volt című dal, Eroxxal közösen pedig a COSA DELLA VITA-t éneklik (E dalt énekelte duettben Eros Ramazotti Tina Turnerrrel)
Klubzenekara a JEFF POCARD TRIBUTE BRAND, amellyel Toto dalokat énekel.

A nyolcvanas évek végétől kezdődődött MUSICAL-SZÍNÉSZNŐI karrierje is.
Jelenleg a SOPRONI PETŐFI SZÍNHÁZ TAGJA, többek között a következő musicalekben szerepelt: Sakk, A kölyök, Az első sírásó, Irma te édes, A tenger szerelmesei, Kabaré, A költő visszatér, István a király, A csúnya lány, Chicago, Éva, Ábrahám és Izsák...


Albumok:

NEM TUDOD ELVENNI A KEDVEM (1999)

1. Nem tudod elvenni a kedvem, 2. Nem a miénk az ég, 3. Szabad a tánc, 4. Csak neked játszom, 5. Tűnj el (duett Novák Péterrel), 6. Ölelj, amíg lehet, 7. Holnap, 8. Elrepülök, 9. Ringass még, 10. Csak neked játszom (Gömöry Zsolt remix), 11. A csönd éve (duett Balázs Fecóval)

MAGAM FEJE UTÁN…(NEKEM MÁS KELL) (2001)

1. Nekem más kell, 2. Sohase lépj túl vékony jégre, 3. Őrizz még, 4. Gigolo, 5. A szépek máshol járnak, 6. Arany és vér (Genova, 2001), 7. Kegyelmi kérvény, 8. A magam feje után, 9. Gyertyák fázó kézben, 10. Aki szép, az szép


Nem tudod elvenni a kedvem

„Nem tudod elvenni a kedvem” - ez volt Keresztes Ildikó első szólólemezének a címe, és ez lett élete mottója is. Pedig a sors mindent megpróbált, hogy elvegye kedvét és erejét ettől az idegölő, de szörnyen szép pályától. Ellentmondásos egyénisége még mindig alakulóban van. Formálja, edzi a lelkét és a szellemét, hogy amikor hitét próbára teszik a nehézségek, akkor is helytálljon, és visszataláljon önmagához és a színpadra.

Keresztes Ildikó vagány, dinamikus nő, aki első ránézésre pontosan tudja, hogy mit akar - és ez igen ritka biztonság! Ám, ha lassan, finoman kinyitjuk a fényes páncélt, és megengedi, hogy megérintsük a törékeny gyöngyszemet, amit a hosszú nehéz évek formáltak, akkor megértjük a benne lakozó kettősség okát.

Fejlett önkritikával, szarkasztikus humorral rendelkezik, jól ismeri hibáit és erényeit. Maximalizmusának köszönhetően ritkán felel meg saját követelményeinek. Pesszimistának vallja magát, ám eddigi élete is azt bizonyítja, hogy a „nem adom fel”, „majd én megmutatom”, „csak azért is” jelszavak mögött tettek sorakoztak, amiknek eredménye a két album és a sok sikeres koncert. Valamint egy harmonikus szövetség, amit mai nyelven kapcsolatnak neveznek.
Amit igazán szeret magában, az a nyitottsága és a mindig friss lelkesedése. Ugyanúgy tud tombolni az örömtől egy balettelőadás láttán az Operaház nézőterén, mint egy jó jazzkoncerten vagy színházi előadáson, ahol kollégáiban gyönyörködik. Ez is figyelemre méltó ritkaság! Féltékenység nélkül, őszinte ovációval tud gratulálni kollégáinak.
Néha haragszik túlérzékeny lelkére, ami igencsak megviseli és végtelennek tűnő mélységekbe taszítja. De amikor a kút mélyén ülve egyszer csak megpillantja a beszűrődő napfényt, akkor elgondolkozik az élet értelmén, és ha sikerül „jobb lábbal felállnia”, akkor minden mehet tovább, sőt kétszer akkora lendülettel vág neki a dolgoknak.

Ildikó mentalitását és így egész életét meghatározzák marosvásárhelyi gyökerei. Onnan jött, ahol mást jelent magyarnak lenni, más súlya van a szavaknak... Erdélyből hozta vasakaratát, mindenen átsegítő hitét és bizonyítási kényszerét, ami hol előreviszi a pályán, hol pedig megbénítja egy kis időre. Ám akármilyen hullámvölgyek váltakoznak életében, abban mindig biztos, hogy nem véletlenül kapta hangját és tehetségét, élnie kell ezzel a csodálatos adománnyal. Nem érti, vajon neki miért kell mindig mindenért többet küzdenie. Keményen bánik vele a sors, nem hagyja, hogy egy picit is hátradőljön és eddig elért eredményeire támaszkodva természetesnek vegye a következő lehetőséget. Minden eredménynek ezer kétség, belső tépelődés az ára, de aztán megszólal a dal a lemezen vagy a koncerten - és akkor értelmet nyer az összes eddigi szenvedés és kétség. Dalain keresztül nemcsak zenei élményben részesíti a közönséget, hanem sokan baráti érzésekkel is közelednek hozzá.
Ildikónak fontosak a barátai. Nem tud nemet mondani nekik, nem úgy, mint bizonyos munkáknak... Mindig számíthatnak rá, akárcsak a kutyája, Füles, akiért mindenre képes. Gandhi elvei szerint él, ugyanolyan tiszteletben tartja az állatokat, mint az embereket, akik gyakran visszaélnek jogtalan hatalmukkal.
Ildikó fontosnak tartja az állandóságot, például a párkapcsolatában, de az élet bizonyos területein vágyik a változás lehetőségeire, a meglepetésekre.

Jelenleg a Soproni Petőfi Színház tagja, aminek nagyon örül, ugyanis Sopron a szülővárosára emlékezteti. Ildikó musicalszínésznő és énekesnő, az elmúlt években bebizonyosodott, hogy remekül megfér egymás mellett a két műfaj. Szerteágazó tehetségű gyerek volt, sportolt, táncolt, jól rajzolt, zongorázott, de végül az éneklést választotta, mert abban tudott a legjobban kiteljesedni. Minden tanulmányának, adottságának hasznát veszi a színpadon, hiszen egy énekesnőnek komplex tudással kell rendelkeznie, ha hosszan tartó hatást akar kifejteni a hallgatóira.

Reméli, jövő tavaszra elkészül harmadik nagylemeze, és akkor ismét önálló koncertje lesz. Mostanában az Omega együttessel turnézik, előzenekarként lép fel saját együttesével, a Jeff Porcaro Tribute Banddel.

2004. június 20-án Keresztes Ildikó a Petőfi Rádió Promenád című műsorának vendége volt. Ritka az ilyen élmény az énekesnő életében, amikor nagyzenekarral lép fel, amit élőben közvetít a rádió is. Sok felvételt készített a Magyar Rádióban, ezért mindig nagy örömmel megy a Márványterembe. Két eMeRTon-díjjal tüntették ki, sok egyéb díjat kapott külföldön is. Fontosnak tartja, hogy elnyerje a közönség tetszését, de ugyanolyan lényeges, hogy a „szakma” is értékelje. Hálás a Magyar Rádiónak, amiért gyakran játszotta dalait és így az egész ország megismerhette őt.

(Máry Szabó Eszter, RTV részletes, 2004. 23. szám)


(szilvert, Ibolyás visszapillantó blog)