Oláh Ibolya Múzeum

FŐOLDAL

KIADVÁNYOK

IBOLYA

ÚT A MEGASZTÁR VÉGÉIG

SAJÁT ÚT

MULTIMÉDIA

KREATÍV SAROK

IMPRESSZUM

LINKEKTúl a Maszat-hegyen - 2005. október
Átok ül a kis váramon” (Babaarcú démon dala)
Platinalemez!!!
Zenés kalandjáték 2 részben
6 – 99 éves korig! :)
MÁR PLATINALEMEZ!!!!!!

Varró Dániel nagysikerû regényébõl készült zenés kalandlemez 2005 õszén jelent meg a SONY BMG gondozásában.

Az album narrátora Garas Dezsõ és olyan neves mûvészek kölcsönözték a hangjukat a szereplõknek, mint Kútvölgyi Erzsébet (Szeplõtlen Szilvia), Soma (Malacfejû Balerina), Benedek Miklós (A Náthás Angol Költõ), Oláh Ibolya (Babaarcú Démon), vagy éppen a dalok szerzõje, Presser Gábor (Bús Piros Vödör) és még sokan mások.
A lemez töretlen népszerûsége nekik köszönhetõ, melyért 2006 március elején mindannyian átvehették a platinalemezt.
A zseniális szövegek, a karakterek tökéletes megformálása és a magával ragadó dalok mind-mind közrejátszottak abban, hogy a "Túl a Maszat-hegyen" CD a gyerekek és a szülõk egyik legnagyobb kedvence lett!


Tervező: Grosschmid Erik
Dramaturg: Dobák Lívi
Animáció: Kovács Ivo ésSzoboszlai Eszter
Asszisztens: Bánky Eszter és Gimesi Dóra
Koreográfia: Nemes Zsófia
Rendező: Kovács Géza


Tracklista:

01. HOL VOLT, HOL NEM VOLT
02. INDULÓ AZ INDULÁSRÓL
03. MIÉNK A MOCSÁR
04. MALACFEJÛ BALERINA DALA
05. VERÉBLÁBÚ ELEFÁNT DALA
06. MASZAT-DAL
07. SIKA-SIKA
08. A BÚS, PIROS VÖDÖR DALA
09. ÁTOK ÜL A KIS VÁRAMON
10. SIKA-SIKA FULL VERSION
11. VIX
12. FOGD A PÉNZT
13. BIT TEGYEN EGY ANGOL BÁRD
14. PACA CÁR ÁRIÁJA
15. FINÁLÉ

Bónusz dalok:

16. INDULÓ AZ INDULÁSRÓL
17. MALACFEJÛ BALERINA DALA
18. VERÉBLÁBÚ ELEFÁNT DALA
19. MASZAT-DAL
20. A BÚS, PIROS VÖDÖR DALA
21. ÁTOK ÜL A KIS VÁRAMON
22. VIX
23. FOGD A PÉNZT
24. BIT TEGYEN EGY ANGOL BÁRD
25. PACA CÁR ÁRIÁJA
26. FINÁLÉ


Szereplők:

MUHI ANDRIS - Kovács Judit
MASZAT JANKA - Ellinger Edina
NÁTHÁS ANGOL KÖLTŐ -Ács Norbert
BABAARCÚ DÉMON és NAGY ZSIRÁFMADÁR - Semjén Nóra
MAKULA BÁCSI -Gyurkó Henrik, Teszárek Csaba
SZEPLŐTLEN SZILVIA -Radics Rita
JÓ PALI KALÓZ és BÚS, PIROS VÖDÖR - Kemény István
PACAKIKIÁLTÓ - Csák Zsolt
PACA CÁR és PARTVIS ATTILA -Bassa István
MORZSÁNYI GÉZA -Teszárek Csaba
BALERINA és ELEFÁNT - Rusz Judit
+TAKARÍTÓK, KALÓZOK, UDVARHÖLGYEK, PACASZÖRNYEK, BADAROK


Akár gyermek, akár felnőtt - a Maszat-hegyen innen és túl.

A gyerekközönség előtt egyáltalán nem ismeretlen a mű, hiszen mint könyv nagy sikert aratott, több kiadás is elfogyott már Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című verses regényéből, amely „hangoskönyv” formájában is megjelent.

A Túl a Maszat-hegyen verses meseregény az elmúlt évek egyik legnagyobb könyvsikere, kicsik- nagyok kedvenc olvasmánya. A siker titka Varró Dániel különös költői tehetségében rejlik. Egyfelől, gyermeki énjének köszönhetően, gyermekmódon láttatja hőseit, nem felejtve el a gyermeknyelv és humor sajátosságait sem. Másfelől, a felnőtt olvasók örömére, irodalmi allúziókból építi, alakítja költői szövegét.

Varró Dániel fiatal költő, aki kiváló formaérzékkel rendelkezik, virtuóz módon használja a kötött versformákat és műveit a játékosság jellemzi. A színházak ki is használják az ifjú rímhányó adottságait, már több darabot fordított magyarra, sőt musicalekhez is írt dalszöveget. Varró Dániel gyerekversei már régóta gyűltek, amikor az Anyegin olvasása közben az az ötlete támadt, hogy ezeket egy történetbe lehetne ágyazni, amely végig versben van elbeszélve. A Budapest Bábszínházban debütált színpadi szerzőként, négy évvel ezelőtt mutattuk be A csoda című bábjátékát.

A Túl a Maszat- hegyen bábmusical, nem színpadi adaptációja a könyvnek, hanem a mű alapszituációjában rejlő drámai- színpadi lehetőség továbbgondolása, egy újfajta, komplex bábszínházi forma segítségével. Az előadás zeneszerzője Presser Gábor, aki hosszú évek után írt most teljes estés színpadi zenét. A 2005-ben megjelenő Túl a Maszat-hegyen kalandlemezen, a bábszínházi színészeken kívül, Kútvölgyi Erzsébet, Oláh Ibolya, Benedek Miklós, Geszti Péter, Soma, valamint Presser Gábor énekel. A Budapest Bábszínház előadásain a lemez dalai hangzanak el.


A történet:

Muhi Andris budai kisiskolás, a szokásos szülői meseolvasás után nehezen alszik el; álmában maga is belekeveredik az olvasott mesébe, mert a mese hősnője, Maszat Janka éppen tőle kér segítséget. A tiszták és a pacák örök harcának véletlenül részesei lesznek, a se nem tiszta, se nem sáros, az ősmaszatosságban élő Maszat-hegyiek, akik a két világ között élnek boldogan az ősmaszatban. S hogy a világon, így a Maszat-hegyen is, a tiszták vagy a sötét-lucskos pacák uralma következik, az, az ősi jóslat szerint egyértelmű: aki a hétéves születésnapján „birtokolja" Maszat Jankát, a királylányt, azé a győzelem.

Muhi Andris átkel száz veszélyen, száz kalandon, hogy megmentse álombeli barátnőjét. Árulás, kaland, kalózhajó, börtön és néhány jó barát kíséri útján, és végül övé a győzelem és Janka köszönete. Ám útja során furcsa alakokkal találkozik: például az Ismeretlen Influenzás Angol Költővel vagy Turgenyevvel, a burgonyával. Andris Budát elhagyva egy torz irodalmi világba jut, ahol az Isteni színjáték világa fonódik össze Edward Lear nonszensz alakjaival és az Alice Csodaországban hangulatával. Megismerjük még Szösz nénét, a Paca cárt, Luk grófot, a Babaarcú Démont, a Bús, Piros Vödröt, Pali kalózt, Morzsányi Gézát és a Büdös Pizsamázót is. Míg a gyerekeket a mese fordulatai szórakoztatják, addig a felnőttek számára is szórakoztató lehet a könyv és a bábszínházi változat, hiszen tele van utalásokkal, paródiákkal.


A közreműködők:

A "nadrágszerepbe", azaz Muhi Andris bőrébe Kovács Judit bújik, a szoknyás csemete, Maszat Janka pedig Ellinger Edina lesz. Nem csekélység, hogy e gyerkőcöket akkor is a fiatal bábszínészek adják, mikor az ének a fő. ( Bassa István Pacacárja, Kemény István és Teszárek Csaba pacaszörnyei is jeleskedtek dalban.) Vagyis azon a szeptember vége-felé megjelenő lemezen, amelyen Garas Dezső meséli a történetet, Kútvölgyi Erzsébet dalol Szeplőtlen Szilviaként, Oláh Ibolya Babaarcú Démonként, Soma pedig Balerinaként éppúgy, mint Elefántként. Benedek Miklós, mint Náthás Angol Költő énekel, Jó Pali kalózként Geszti Péter rappel, az LGT-beli Karácsony Jánossal, s a Bús Piros Vödör nem más, mint Presser Gábor, aki ráadásul e bábmusical zeneszerzője is.

Aki olvasta a Túl a Maszat-hegyen verses meséjét, csupán egyetlen változatot ismer. Aki meghallgatja a BMG kiadásában felvett lemezt is, szintén csak az egyik variációját hallja a történetnek. Mert a huszonéves költő, Varró Dániel tollán (számítógépén) könnyen születnek az újabb és újabb rímek. Még akkor is, ha most először írtzenére. Az október 7-én, a Bábszínház nagytermében bemutatott színjátékhoz - Dobák Lívia dramaturgi segédletével - újrafogalmazta a históriát, amelyben a tiszták, tisztalelkű gyermekek legyőzik a pacás pacákokat, persze. Ki szövetséges, ki ellenlábas, a színpadi hadi-felekhez Ács Norbert, Semjén Nóra, Gyurkó Henrik, Radics Rita, Csák Zsolt, Rusz Judit csatlakozik még. Mind-közöttük Kovács Géza tart rendet, vagyis rendez. Aki tervez, az pedig Grosschmied Erik.


Platinalemezzel lepték meg Pressert, Somát és OLÁH IBOLYÁT
(2006. március)

Presser Gábor Túl a Maszat-hegyen című mesealbuma platinalemez lett.
Az eseményt a lemez közreműködőivel - köztük több "megasztáros " kollegával - együtt ünnepelte.
Varró Dániel nagysikerű regényéből készült zenés kalandlemez tavaly ősszel jelent meg a SONY-BMG gondozásában.

Az album narrátora Garas Dezső; mellette olyan neves művészek kölcsönözték a hangjukat a szereplőknek, mint Kútvölgyi Erzsébet (Szeplőtlen Szilvia), Soma (Malacfejű Balerina), Benedek Miklós (A Náthás Angol Költő), Oláh Ibolya (Babaarcú Démon), vagy éppen a dalok szerzője, Presser Gábor (Bús Piros Vödör).

A lemez töretlen népszerűsége nekik köszönhető, ezért egy családias ünnepség keretében adtuk át mindannyiuknak a platinalemezért járó elismerést.
Geszti Péter nem tudott személyesen megjelenni, ezért videoüzenetben köszöntötte szereplőtársait és gratulált a sikerhez.

A zseniális szövegek, a karakterek tökéletes megformálása és a magával ragadó dalok mind-mind közrejátszottak abban, hogy a "Túl a Maszat-hegyen" CD a gyerekek és a szülők egyik legnagyobb kedvence lett.


(http://zene.hu)
(http://www.pestiest.hu/rovat/szinhaz/cikk.cfm?d_id_cikk=32198&CFID=40445657&CFTOKEN=2ca72e677a87ca93-40FC8219-D0B7-B77A-75B210A5F3B52ACE)
(http://www.szinhaz.hu/index.php?id=669&cid=6120
)
(
http://www.szinhaz.hu/index.php?id=677&cid=6148)