Oláh Ibolya Múzeum

FŐOLDAL

KIADVÁNYOK

IBOLYA

ÚT A MEGASZTÁR VÉGÉIG

SAJÁT ÚT

MULTIMÉDIA

KREATÍV SAROK

IMPRESSZUM

LINKEK



Casting mozi - 2007. június 11. - augusztus 15.
”Sztárhangár”, filmforgatás



„..Az egész történet, ahogy mondani szokták: „nem jöhetett volna létre”, ha nincs az egyik kereskedelmi tévének országos sikerű műsora, a Megasztár... A jó szórakozás biztosítéka Oláh Ibolya és Kern András párosa..”



Ami a történetről elmondható...

Korunkban, amikoe egy WC papírral házaló ügynököt is egészségügyi projekmenedzsernek becéznekl ne csodálkozzunk azon, hogy egy keserédes zenés karriertörténetnek a filmgyártásban elhíresült Casting (színészválogatás) címét adták a szerzők. Ez az a műfaj, ami a gyermekeknek készülő mese és ifjúsági témájú mozi darabokon kívül a magyar filmgyártás legnagyobb adóssága. Évek óta nem készült igazán jó zenés magyar film, pedig én még emlékszem arra az időre, amikor az ilyesmihez jegyért jócskán sorba kellett állni (Gerolsteini kaland, Gábor diák, Állami Áruház).
A Casting című zenés játékot Tímár Péter rendezi, Csukás Sándor fényképezi, és a film a Hungáriafilm produceri iroda gyártásában készül a MAFILM zuglói stúdiójában. Producer: Losonczi Gábor.
A tévének nem csak támogató szerepe van, de tulajdonképpen az egész történet, ahogy mondani szokták: „nem jöhetett volna létre”, ha nincs az egyik kereskedelmi tévének országos sikerű műsora, a Megasztár. A film csak ötletként használja a versenyt, elmondható tartalma a következő:
Egy tévétársaság tehetségkutató versenyt hírdet. A zsűri előtt elképesztő alakok próbálkoznak. Dános, a profi zenei producer felfigyel egy szédületes énekhangú lányra: Ormos Kati (Oláh Ibolya) az.
A másik főszereplő Rezső (Kern András) a legenda, akiről sokan úgy tudják, hogy már talán nem is él. Pedig igen, csak elfeledték. Régen zseniális dalszerző volt, énekes és zongorista, aki mostanra megcsömörlött, magánélete kisiklott, és az élet perifériájára sodródott. Külvárosban él, egy lerobbant lakásban. Sarki presszókban zongorázik hébe-hóba, a barátai is onnan kerülnek ki.
Ormos Katinak minden furfangjára szüksége van, hogy megtalálja Rezsőt, könyörög, hogy készítse fel őt a dalversenyre.
Hogyan folytatódik innen Rezső és Kati élete? Hiszen egyikük már feladta ambícióit, másikuk pedig - pont ellenkezőleg - mindenáron csúcsra akar törni. Gyűlölet vagy szeretet, szerelem vagy barátság, minden vagy semmi, rengeteg talány. Bár nem ismeri el, és nem is akarja, Kati életre kelti Rezsőt, a lány pedig elindul a karrier, a sztárság felé. Állandóan marakodnak, de mégis egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Mind inkább érdekesebbek lesznek egymás számára. A modern Kati, és a nosztalgia világába menekült Rezső konfliktusából sok-sok kedves humor származik. Rezső, aki titokban beleszeret a lányba, egy csodálatos dalt komponál Katinak a döntőre...
Hogy a további bonyodalmak miként alakulnak, ahhoz előre láthatólag 2008-ban be kell ülni a mozikba, és úgy gondolom, hogy a jó szórakozás biztosítéka Oláh Ibolya és Kern András párosa.

(Spánn Gábor, http://casting-mozi.com)


Kern András olyannyira beleszeretett Oláh Ibolya életébe, hogy úgy gondolta filmre viszi a Tiszadobi intézetben nevelkedett és a Megasztár tehetségkutató versennyel mesébe illő popkarriert befutott lánnyal történteket."Nem életnek megfilmesítésén gondolkodom,csupán Oláh Ibolya életrajzi elemeinek felhasználásával készítenék filmet" - mondta a rendező aki főszerepet kínált az énekesnőnek. Az ötlet születése pillanatában piacképesnek látszott. Az öntörvényűnek tartott lány nem hagyta hogy a popszakma bedarálja, nem vállal haknikat, mert a pénz helyett a zenei értékteremtés érdekli, otthagyta a fővárost, és visszaköltözött Tiszadobra, a filmes felkérés is ott érte.
Idén februárban kiderült, hogy mégsem Kern András, hanem Tímár Péter, aki a Csinibabához hasonlófilmet tervez Oláh Ibolya története köré. "Casting" címmel fiataloknak szóló vígjátékot készítünk a hetvenes évek zenéjével.
Sztorija egy retro énekverseny, de szó sincs Csinibaba II.-ről - mondja a rendező .Kern András mellett a másik főszereplő Oláh Ibolya.
Már korábban megvettem mindkét lemezét, kíváncsi voltam rá. Színészi képességeit is bizonyította a próbafelvételekn. "Losonczi Gábor producer megjegyzi, hogy nem Oláh Ibolya életét viszik filmre".ez nem életrajzi film -magyarázza
Oláh Ibolya Ormos Kati néven önmagát játsza, hizsen szerepe is arról szól, miként jut fel valaki tehetségével a csúcsra.
Szerintem színésznőként is zseniális..

(Fejér Megyei Hírlap, 2007.05.13.)


A mi forgatókönyvünkből semmi nem maradt meg, talán egy-két jelenetet kivéve és a történetet" – állította Kern András, aki az eredeti forgatókönyet jegyzi, és sokáig ő volt a potenciális rendező is. "A TV2-nek nagyon öreges volt a forgatókönyv, és ők fiataloknak szóló zenés filmet akartak. Ez nekem kicsit ijesztő, főleg, hogy számomra idegenné tették a könyvet."

„Kern egyébként egy idős bárzongoristát alakít, aki a rádióban zeneszerzőként is dolgozik. Persze, most sokan azt hiszik, hogy ez a Sztracsatella, de nem az, mert a főszereplő Rezső segít felkészülni Ormos Katinak a kereskedelmi televízió énekversenyére.”

"Megpróbálom az anyagi problémáktól függetleníteni magam, mert nagyon megterhelő arra gondolni, hogy esetleg valaki nem kap fizetést" - mondja a költségvetést érintő kérdésünkre a rendező, így aztán nem is gondol vele. A részletekről a Mohácsi vész című Jancsó Miklós-film produceri munkálatait is ellátó Losonczi Gábort kérdezzük: "Nagyon fontos lenne további szponzorokat szerezni, mert még 20 százaléka hiányzik 300 millió forintos a költségvetésnek". Hogy nem fél-e attól a magyar gyakorlattól, hogy forgatás közben elfogy a pénz? „Ha most nem készítjük el, soha nem fogjuk, így nekiálltunk. A legrosszabb esetben leállunk, de reméljük a nyár végére még találunk szponzort."

„A Casting Tímár számára biztonságos terepet jelent, hogy újra sok zenei feldolgozással pakolhatja tele a filmet, ami 1997-ben a Csinibabával nagyon bejött neki: hatszázer néző vett rá jegyet. Most is az akkori társa, Závodi Gábor hangszereli át a dalokat, de a hetvenes-nyolcvanas évekre koncentrálva, így olyan régi slágerekkel találkozhatunk, mint a Darabokra törted a szívem (Bergendy együttes), Vándor vigyen az út (Apostol), Azon a szombat éjszakán (Gemini).

(index.hu – részletek)


Egy bőgatyás, baseballsapkás srác lépett hozzánk a filmgyár Gyarmat utcai bejáratánál, hogy ő lesz Laci-barát 3. Tímár Péter készíti elő itt a Casting című filmet, amiben Oláh Ibolya és Kern András lesz a főszereplő. Retróhangulat a hetvenesévek zenéivel: Tímár Péter viszatér a Csinibaba sikerreceptjéhez.

"Elkezdtük az előkészítéseket, de csak ilyen kamikazeszerűen lehet filmet forgatni Magyarországon" - mondja nagy lendülettel Tímár Péter, aki 200 millió forintra saccolja a Castingot, és a pénzből elég sok hiányzik még. "Ha már elkezdtük a felvételeket, akkor könnyebben támogatnak a Magyar Mozgókép Közalapítványnál. „Persze, a producer, Losonczi Gábor mindig azt mondja, hogy nyugodjak meg, megvan a pénz" - teszi hozzá mosolyogva.

Februárig úgy tűnt, Kern András rendezi a filmet, sokáig Oláh Ibolya életének megfilmesítéséről is szó volt, de ebből nem lett semmi. A mostani történet szerint "egy öreg bárzongorista (Kern) beleszeret volt nője jó hangú lányába (Oláh). A lány elindul egy, a Megasztárra feltűnően hasonlító énekversenyen, amire az idős férfi készíti fel. A Megasztár világában játszódó Casting hat döntösről szól". Tímár szerint a film óhatatlanul fricskázza a kereskedelmi tévéket.

Miért cserélték le Kern Andrást a rendezői székben? „Februárban felhívott a producer, hogy helyzet van, és most döntsem el, akarok-e nyáron filmet forgatni a Kernnel.” De mi volt a helyzet? „Kern András és Pataki Éva írta az első forgatókönyvet, ami sokaknak nem tetszett, köztük a TV2 dramaturgjának sem. Akkor kerestek meg.”

„A zene miatt volt egy kis vitám a producerrel, mert ők tizennégy új dalt akartak, amit szerintem nem lehet megcsinálni. Én egy olyan énekversenyt szeretnék, amiben retró dalokat énekelnek.” Ez bejött a Csininbabánál is – jegyezzük meg. „Igen, ez volt a legjobb érvem nekem is, és ezért kértem fel Závodi Gábort, aki akkor is segített.”

A film egyik főszerepét Oláh Ibolya alakítja, akivel eddig csak próbán találkozott Tímár, de ott jó benyomásokat tett rá: „Mindenki ijesztget, hogy mennyire nehéz lesz vele. Az egyetlen, ami miatt izgulnom kell, hogy a nyár legnagyobb melegében kell forgatnunk.”

„A Herceg haladéka tizenöt év hordaléka volt, a saját fontosságomat ott lezártam. Az embereknek iszonyatos igénye van a jó vígjátékokra, ezért mostantól csak vígjátékokat akarok készíteni.”

A Csinibaba 600 ezer nézőt vitt be a mozikba, ennyit még egy magyar film se addig, de becsúszott néhány kevésbé sikeres közönségfilmnek szánt darab. Legutóbbi próbálkozása, a tévéfilmnek készült Le a fejjelt ő sem tartja szerencsés alkotásnak: „A Le a fejjel nem sikerült, de behozott 150 ezer nézőt, és az ember a gnóm gyerekét is szereti.” Erre az önkritikus tagmondatra vonatkozó további kérdéseinkre csak egy magyar téveszmével válaszolt: „Egy forgatókönyvből nehéz megállapítani, milyen lesz a film.”

A filmben Oroszlán Szonja megint egy butucska szőkét alakít, most tévériporter lesz, Kulka János az énekverseny producere, Reviczky Gábor pedig egy képviselő, akinek a lánya elindul a versenyen. Tímár szerint a TV2 eddig nem nyomakodott a produkciónál, csak Puskás Pétert ajánlották a rendező szíves figyelmébe, aki "be is vált".

És ez most hagyományos közönségfilm lesz?. „A producer az elején kikötötte, hogy itt nem mehetnek hátrafelé a színészek. Én meghívott vendég vagyok ebben a produkcióban.” Akkor lassított mozgás sem lesz?, kérdeztünk tovább. "A Zimmer Ferinek is az volt a veszte, hogy ráerőltettem azt, ami a Csinibabában működött. A filmnek saját magának kell megteremtenie a stílusát, az biztos csak, hogy sokkal jobban fel fogom darabolni a jeleneteket.”

(http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/timar0420/#more, 2007.04.24.)


Oláh Ibolyának nagy türelemre és önfegyelemre van szüksége ahhoz, hogy átvészelje a Casting címû film forgatásának kényszerû szüneteit. Most a Fóti Gyermekvárosban forog a kamera. A filmet Ibolya élete ihlette.

Oláh Ibolya a Casting címû film fôszerepe mellett egy színházi darabban is szerepet vállalt. A napi 10-12 órás feszített munkatempó próbára teszi az egykori megasztáros tehetségét és idegeit is.
– Nagyon fáradt vagyok, van amikor reggel kilenctôl este tízig forog a kamera. A Casting mellett az Aidát is próbálom, mindkettô nagy felelôsség, szeretném profin megcsinálni – magyarázta a lány. – A forgatáson a legnehezebb dolog talán türelmesnek lenni, olykor órákat vesz igénybe az átállás, ilyenkor inkább lepihennek, mert munka közben nagyon oda kell figyelni – árulta el Ibolya, aki a film másik fôszereplôjével, Kern Andrással hamar közös hullámhosszra került.

– Kern András jófej, de nagyon nehéz ember, igaz én is az vagyok. Egyébként úgy gondolom, hogy egyetlen mûvész sem normális... – mondta mosolyogva Ibolya.
A tiszadobi énekesnôt annyira igénybeveszi a forgatás, hogy elhatározta, a jövôben marad a kaptafánál, vagyis filmezés helyett énekel.
– További filmszerepeken nem gondolkodom. Különben sem tervezek hosszútávra, nem tudhatom, mikor üt el egy autó például. Egyelôre örülök, ha ezt a feladatot meg tudom oldani, elég nagy a kihívás, de meg fogom csinálni – jelentette ki határozottan Ibolya.
Kern András szerint Ibolya profin színészkedik.
– Remek dolog együtt dolgozni Ibolyával, nemcsak éneklésben tehetséges, ösztönösen ráérez a színészetre is. A Megasztár idején hallottam róla, hogy nehéz eset, de erre rácáfolt a forgatások alatt, könnyû vele forgatrni, jó nézni, amit csinál – magyarázta Kern András, aki bárzongoristát alakít a Castingban.

(ocskózsolt, http://www.borsonline.hu/news.php?op&hid=2982
)


Válogatott sztárok a Castingban

Már forg
atják a Casting című zenés játékfilmet Budapesten. A film rendezője Tímár Péter, a forgatókönyv Kern András nevéhez fűződik, míg az egyik főszereplő a Megasztárból ismert Oláh Ibolya lesz. A filmet mintegy háromszáz millió forintos költségvetésből készítik, a teljes összeg azonban még nem áll az alkotók rendelkezésére. A forgatásra elegendőek a források, az utómunkálatokra azonban egyelőre még nincs pénz.

A Csinibaba után Tímár Péter újabb zenés játékfilm forgatásába kezdett. A rendező lapunk kérdésére elmondta, a film bemutatóját január, február környékén, a Filmszemle idejére tervezik, az alkotásban sok zene lesz, akárcsak a Csinibabában volt. A nézők azonban egy teljesen más filmvilággal találkozhatnak, mint Tímár korábbi alkotásaiban: a Casting nem groteszk, valósághű közeg és másfajta humor jellemzi. A rendező szerint azonban néző rekeszizmait most is meg fogja dolgozni.

Sokakban felmerült, hogy a történet valójában a főszereplő életét viszi színre. Tímár a kézenfekvő párhuzammal kapcsolatban elmondta, valóban felismerhetők hasonlóságok, mégsem ugyanaz jelenik majd meg a filmvásznon, mint amit a televíziók képernyőjén láthattak a nézők. A Kern András alapötletéből táplálkozó forgatókönyv valóban merített Oláh Ibolya élettörténetéből, de abból annyit emel csak át a filmbe, amennyi a történetet hitelesebbé életszerűbbé teszi.

A készülő alkotás központi szereplője Ormos Kati lesz, aki - akárcsak az őt alakító Oláh Ibolya - árvaházban nevelkedett, az őt nevelő, és motiváló Dadus nevű karakter is ismerős lehet az énekesnő életéből - magyarázta a rendező. Tímár Péter azt is elmesélte, nem meglepő, hogy a Megasztár után sokaknak a valódi verseny jut eszébe, ha a filmben szereplő Sztárhangár című vetélkedőről esik szó. A történetben azonban, az egyéb különbségek mellett nem SMS szavazással döntik el, ki jut tovább a versenyben. A Sztárhangár egyébként egy retro énekverseny lesz, amelyben a 70-es, 80-as évekből ismert slágerek mai divatnak megfelelő újrahangszerelt változatai csendülnek fel, de a verseny mellett a nézők bepillantást nyerhetnek a fiatalok életébe, válságaiba és kapcsolataiba is.

A moziban elhangzó dalok egy részének újrahangszerelése egyébként már elkészült, olyan zenekarok szerzeményei is elhangzanak majd, mint a Bergendy, az Apostol, vagy a Gemini számai. Mikor arról kérdeztük a rendezőt, hogy a főszereplő hogyan állja meg a helyét a színészi pályán, Tímár azt mondta, őt és Kern Andrást is meglepte Oláh Ibolya rátermettsége. Sokszor egyetlen próba után, jobban játszotta el a jelenetet, mint egy profi színésznő - vélekedett a rendező. Az alkotásban Kern András egy idős zongoristát alakít majd, és ő segít felkészülni Ormos Katinak az énekversenyre is. A filmet körülbelül 300 millió forintból készítik el, tudtuk meg Tímár Pétertől, a teljes összeg azonban még nem áll az alkotók rendelkezésére. A forgatást azonban zökkenőmentesen le lehet majd bonyolítani.


(http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=925262, 2007.07.10.)


Június óta forog a TV2 stúdiójában Tímár Péter nagyjátékfilmje, a Casting. A Hunniában gyártott Le a fejjel, a Megafilmes A herceg haladéka, 6:3, Zimmer Feri és az Objektív Filmstúdióban készült Csinibaba után ismét újabb gyártóval a háta mögött forgat a rendező: a producer ezúttal a Hungáriafilm színeiben Losonczi Gábor, aki legutóbb Jancsó Miklós Mohácsi vész című filmjét gyártotta.

A forgatókönyvet az eddig főleg Mészáros Márta-filmeket jegyző Pataki Éva mellett Kern András jegyzi, (Pataki írta egyébként Kern András önálló rendezését, a Sztracsatellát is.) Egészen sokáig úgy volt, hogy Kern fogja rendezni a Casting-ot, ám végül Tímár Péter vette át a helyét. Kern szerint nagyon megváltozott a forgatókönyv, Losonczi szerint pedig a színész-rendező így teljes erőbedobással a színészetre tud koncentrálni. Kern Tímárt javasolta rendezőnek, aki szíves örömest tett eleget a felkérésnek.

Kern Rezsőt alakítja, az egykor a rádióban dolgozó zeneszerző-karmestert, aki most egy kicsit lecsúszott. „Egy külvárosi bárban dolgozik bárzongoristaként, amikor eljön hozzá ez az ördög lánya Oláh Ibolya személyeben, és azt kéri, hogy tanítsa meg énekelni ez a cinikus-kiégett alak.” Egyértelmű a hasonlóság Kern első rendezéséhez: a Sztracsatellában is egy ideggyenge zenészt alakított. „Ez most nem ennyire egy szélsőséges válsághelyzetről szól, és Rezső nem is annyira karmester mint amennyire bárzongorista” – világította meg a különbségeket Kern András.

A Castingban az első Megasztár szériából ismert Oláh Ibolya játssza a főszerepet, és bár a sztori kísértetiesen hasonlít a tiszadobi gitároslány történetére, minden alkotó megkért, hogy írjam le: a film nem a Megasztárról és nem Oláh Ibolyáról szól, teljes mértékben fikció. „Táncdal-énekversenyt hirdet egy országos kereskedelmi televízió. Rengetegen jelentkeznek, így Ormos Kati is, aki árva gyerekként egy nevelőotthonban nevelkedett. Mikor átjut a selejtezőn, énektanárt keres, aki felkészíti a versenyre. Megtalálja Rezsőt, az özvegy bárzongoristát, akit rávesz hogy tanítsa énekelni. Éjszakánként gyakorolnak abban a vendéglőben, ahol Rezső dolgozik. Közben megismerjük az elődöntőbe jutott többi fiatalt is. Konfliktusokon, és vicces helyzeteken keresztül érünk el a döntőig, ahol Kati nagyon jól szerepel” – olvashatjuk a szinopszisban.

Az inspirációt azonban valóban a tehetségkutató verseny szolgáltatta: Losonczi Gábor producer szombat esténként otthon izgult a döntőkön, és eldöntötte, hogy ebből bizony filmet kell készíteni, már csak azért is, mert szerinte a rendszerváltás utáni magyar filmből fájóan hiányoznak az ifjúsági és a zenés filmek.

Ezt a hiányt szeretné pótolni a Casting. Tímár Péter legutóbbi filmjével, A herceg haladékával ugyan nem ért el sem kritikai, sem közönségsikert, de a zenés film tekintetében már sokszor bizonyított. Elsőként készített Magyarországon videoklipet, amelyeket egybefűzve, Moziklip címen láthattunk 1987-ben.

Húsz éve nem készült zenés magyar film!” – kiált fel a producer, aki ezek szerint szintén mérföldkőnek tekinti a Moziklipet. Mi azért az 1997-es, fergeteges sikerű és óriási retro-őrületet beindító Csinibabát is elfogadjuk zenés filmnek. Anno a Csinibaba számára szerettek volna külön filmzenét íratni, Tímár volt az, aki ragaszkodott az újrahangszerelt régi slágerekhez. A recept és a zeneszerző a Casting esetében is ugyanaz: Závodi Gábor jegyzi a filmben elhangzó 15 számot. Ezeket nem sikerült kihúzni a producerből, Tímár Péter azonban véletlenül kikotyogta a Bergendy együttes legnagyobb slágerét, a Darabokra törted a szívem-et, amikor a régi slágerek időtállóságáról beszélgettünk.

Bár Tímár Péter a markáns, egyedi stílusú rendezők közé tartozik, a Castingban a szinte védjegyévé vált groteszk stílus és kamerahasználat kivételesen nem kap szerepet. „Nem igényli a történet. Van egy másfajta elképzelésem, de ez majd csak a vágóasztalon fog összeállni.” - magyarázta a rendező a filmhunak.

A filmben mindössze két Megasztáros kapott szerepet: Oláh Ibolya és Puskás Péter. Losonczi szerint ez is jelzi, hogy nem a Megasztárról szól a történet. A tehetségkutató-versenyt a filmben Sztárhangárnak hívják, és Ormos Katinak a bárzongorista segítségével való felkészülését követhetjük nyomon, a százperces történetből körülbelül tizenötöt fog kitenni a döntő.

A záró hatost alakító színészek között kapott helyet a harmadik széria üdvöskéje, Puskás Péter, aki a zenélés mellett újabban a színészetben próbálja ki magát. „Losonczi Gábor producer szerint inkább volt színház, amit a Megasztárban műveltem, és ebben azért igaza van.” Puskás jelenleg a Jóban-rosszban című sorozatban is szerepel, és nemrégiben az 56 csepp vér című musicalben is rappelt egy rövid jelenet erejéig. A Castingban is sokat fog énekelni, de lesznek prózai jelenetei is, és nem a szappanoperában és az 56 csepp vérben látott, valódi énjéhez közelebb álló karaktert kell megformálnia. „Egy pizzafutárt alakítok, aki előtt itt a lehetőség, de teljesen másképp éli meg a dolgot. Remélem azért kiderül majd, hogy ő egy más karakter, mint én.” Puskás Péter elkötelezett rajongóiként rákérdezünk a zenei karrierre is: jelenleg a klipforgatás előkészületei zajlanak, amelyet a zenész immáron saját stábbal fog készíteni.

Oláh Ibolya zenéjét annyira nem kedvelem, és mint kiderült, a film kapcsán nem hajlandó nyilatkozni, úgyhogy nem tudtam volna miről kérdezni. Próbáltunk volna belenézni a forgatásba is, de a producer nyomatékosan kérte, hogy hagyjuk el a helyszínt. Néhányan próbáltunk elbújni és álcázni magunkat, de a rendező kiszúrt minket, úgyhogy távozásra kényszerültünk.

(http://magyar.film.hu/object.73c37318-a403-424f-8045-d6fc0b4fe549.ivy)

.